Regler for partsryttere
Det er altid spændende at få part og for mange en lille prøve på, hvad det vil sige at have sin egen hest/pony. Ridning er en skøn sport, men det er store levende dyr, som nemt kan blive bange for selv den mindste lille ting eller hændelse, vi omgås. Det er derfor vigtigt, at man tænker sig om, når man opholder sig i stalden eller på ridebanen. Tænk fornuftigt og husk at behandle dyrene og hinanden med respekt. Når hestene er i deres boks, skal de have fred – det er deres frikvarter til at spise og hvile.
Husk du må først tage hesten ud på staldgangen 20 min før, du skal ride – hvis ikke der er plads på staldgangen, må du strigle og sadle op i boksen – men det må du også først starte på 20 min. før din ridetime begynder.
Når du har en part forventes det, at du (samt dine forældre hvis du er under 18 år) deltager i arbejdsdage og stævner som hjælper - se også i kontrakten for minimumskravet.
Opstart:
- Vurderingen af, hvorvidt man som rytter er klar til at få en part, varetages altid af underviserne og godkendes endeligt af bestyrelsen.
- Det er underviserne sammen med bestyrelsen, der bestemmer, hvilken hest/pony, man kan tilbydes part på, og som partsrytter skal man være indforstået med, at der løbende sker partsrokader, som medfører skifte af hest/pony.
- Det er ligeledes underviserne, som sammen med bestyrelsen beslutter, om den enkelte kan tilbydes 1 kvartpart eller 1 halvpart.
- Vi gør opmærksom på, at der gælder en prøveperiode på 2 måneder gældende fra startdatoen (ovenfor). Prøveperioden er for at sikre, at undervisernes vurdering af paratheden, til at kunne håndtere en part, rent faktisk også er korrekt.
Ridning:
- For parter under 18 år gælder der, at det er forældrenes ansvar at føre opsyn med deres børn/unge under al ophold og under ridning i rideklubben.
- For parter under 18 år gælder, at det er forældrenes ansvar, at deres børn/unge under 18 år overholder partskontaktens bestemmelser.
- Har du HALVpart, så indeholder den 2 undervisningstimer (1 dressur og 1 spring) og 2 friridningstimer på 60 min. pr. uge.
- Har du KVARTpart, så indeholder den 1 undervisningstime i dressur og 1 friridningstime på 60 min. pr. uge. En kvartpart har mulighed for herudover at tilkøbe 1 ugentlig undervisningstime i spring. Er der 2 kvartparter, og begge ønsker at modtage springundervisning, deler kvartpartparterne springundervisningen ved at springe hver anden uge.
- Dine friridningstimer er i weekender lørdag/søndag. Husk, at din hest eller pony skal have morgenmad, inden du rider. Indgår din hest/pony i legestue-hold om lørdagen, kan din friridningstime først starte efter kl. 14 lørdage.
- Fravær/sygdom hos rytteren: Hvis du er forhindret i at komme til undervisning og-/eller friridning - f.eks. pga. sygdom eller ferie, skal du hurtigst muligt og i god tid aftale med en af de øvrige partsryttere (alternativt opstaldere) i klubben, at de ordner ponyens/hestens boks under dit fravær, så ponyen/hesten stadig sikres den nødvendige pasning, du skulle have varetaget (se under ”pligter).
- Ferier og helligdage: Der er ikke undervisning. I skolernes efterårsferie, juleferie, vinterferie og påskeferie rider du og opfylder dine pligter ift. pasning af ponyen/hesten 2 til 4 dage pr. uge, alt efter om du har kvart- eller halvpart. Ved flere parter på samme hest/pony koordineres det mellem parterne, så der ikke rides/passes de samme dage.
Helligdage er friridningsdage, såfremt ugenormen på de 2 til 4 dage overholdes for parten. Bestyrelsen har mulighed for at anvise til, at parterne skal notere i et oversigtsskema, hvilke dage, man kommer og har sin part, eller hvem man evt. har sørget for kommer og udfører sine pligter for en i ens fravær.
Sommerferie: hestene/ponyerne holder fri i hele juli måned og dine pligter og mulighed for ridning gælder derfor ikke her.
- Undervisning/friridningstimen følger rytteren – du kan derfor ikke bytte eller afløse andre ryttere.
- Hvis du er forhindret i at komme til undervisning eller friridning - f.eks. pga. sygdom eller ferie, eller du ikke vil eller kan deltage i et stævne, får du ikke kompensation for tiden.
- Hvis din hest/pony er længerevarende syg og ikke kan rides (over en uge), forsøger klubben at stille en anden hest/pony til rådighed. Alternativt tager bestyrelsen stilling til evt. refusion eller erstatningstimer. Hvis du får tilbud om en erstatningshest/pony, og du vælger ikke at tage imod, får du ikke refusion.
- Klubben kan disponere over op til 15 % af friridsningstimerne om året til arrangementer, uden at disse refunderes
- Der må ikke springes i friridningstimerne.
- Husk at holde øje med tiden, når du rider og giv din hest/pony skridtpauser.
- Til friridning har du adgang til at ride på alle klubbens baner og i begge ridehaller – husk dog at vise hensyn.
- Stævnemuligheder aftales i samråd med din underviser og godkendes endeligt af bestyrelsen.
- Deltager du i et stævne eller i et andet arrangement, tæller det som din friridningstime(r).
- Turridning i skridt for parter er tilladt, såfremt at:
- Ekvipagen har opnået godkendelse af underviserne og bestyrelsen til at kunne ride på skridtture
- Friridningstiden på 60 min. overholdes
- Der må rides på klubbens matrikel og der må skridtes en tur rundt om ”Søndergårds, hvor vejen krydses. Der må IKKE rides LANGS vejen. Alene ved klub-arrangementer med tilmelding, kan det komme på tale at ride langs vejen
- Det foregår altid med sadel, med sikkerhedsvest og med en voksen ansvarlig ved siden af.
Hest eller pony:
- Du må ikke klippe hale, man eller pandelok på din hest/pony medmindre du har en klar aftale med bestyrelsen/bestyrelsens kontaktpersonen for elevskolen (se hjemmesiden).
- Du må ikke straffe din hest/pony ved at slå, sparke eller råbe. Vi forventer, at dyrene behandles med respekt, omsorgsfuldhed og ansvarlighed.
- Du må ikke give hesten/ponyen foder, tilskudsfoder el.lign. Kun æbler, gulerødder i begrænset omfang eller efter nærmere aftale.
- Hvis du opdager noget usædvanligt ved din partshest/pony, som fx sår, skrammer, halthed, sygdom og lign., skal du straks kontakte bestyrelsens kontaktperson for elevskolen (se hjemmesiden).
- Hesten/ponyen må kun stå på staldgangen, når du strigler, vasker, nusser eller sadler op, og hesten/ ponyen må aldrig stå alene.
- Husk at rydde op og feje efter dig selv, hver gang du er færdig på staldgangen.
Pligter:
- Du er forpligtet til at fjerne klatter i hesten/ponyens boks på dine undervisningsdage og i forbindelse med dine friridningstimer. (Se afsnittet ”ridning” på side 2 ifm. ferier, fravær m.m.)
- Du skal tilse om hesten/ponyen har adgang til friskt vand i boksen disse dage også.
- Du skal i weekender, helligdage og ferier indgå i en ud/indlukningsplan sammen med de øvrige
- parter og opstaldere, og i denne turnusordning, skal du også sikre frisk vand på foldene.
- Partsbetalingen skal være betalt forud for den pågældende måned (via hjemmesiden). Der betales ikke halvpartspris for juli måned.
- Der kræves gyldigt medlemskab af rideklubben og dette betales også forud (via hjemmesiden).
- Du skal være imødekommende over for de andre i stalden, være et godt forbillede overfor andre elevryttere og efterkomme instrukser givet af instruktører, staldpersonale eller bestyrelsen.
- At efterleve klubbens vedtægter, reglementer, ordensregler og anvisninger.
- Når du har part, forventes det, at du og dine forældre i et vist omfang deltager i arbejdsdage, arrangementer og stævner som frivillig hjælper med mindst 15 timer årligt (følger kalenderåret).
Udstyr:
- Børn og unge under 18 år skal altid bære hjelm i stalden, samt når du rider, og når du henter hesten/ponyen på folden. Dette gælder også, hvis man har gæster med i stalden.
- Elevskolens sadel og hovedtøj til hesten/ponyen skal renses og pudses min. 1 gang pr. måned
- Bidet skal vaskes og renses, hver gang du har redet.
- Den enkelte hest skal gå med det udstyr, som bestyrelsen har bestemt og sikret passer hesten/ponyen. Evt. ændringer i udstyr (bid, sadler, næsebånd eller andet, der påvirker hesten) skal aftales og først godkendes af bestyrelsen. Ved partsrokader skal evt. eget udstyr godkendes på ny ved skifte af pony/hest.
- Man må gerne benytte eget sadelunderlag (uden forhåndsgodkendelse), men efter rideturen, skal klubbens underlag monteres fuldt ud igen sammen med gjord og sikkerhedsstigebøjler m.m., så det er helt klart til brug for næste rytter, der skal bruge sadlen.
- Hvis der er noget af klubbens udstyr, der er gået i stykker eller mangler, skal du straks meddele det til bestyrelsens kontaktperson for elevskolen (se hjemmesiden).
Forsikring:
- Du skal selv sørge for at have en forsikring, der dækker i tilfælde af uheld. Den kan rideklubben ikke tegne. Husk, at du rider og opholder dig på stedet og sammen med hestene på eget ansvar.
- Rideklubben sikrer, at hestene er dækket af lovpligtig ansvarsforsikring. Der er ikke tegnet yderligere forsikringer på hestene.
Opsigelse:
- Ved indgåelse af kontrakten er der en prøveperiode på 2 måneder. I prøveperioden kan kontakten gensidigt opsiges skriftligt med 2 dages varsel.
- Efter endt prøveperiode har kontrakten et gensidigt, skriftligt opsigelsesvarsel på løbende måned + 1 måned.
- Det er til enhver tid HSR sammen med underviserne, der beslutter, om en rytter fx er ved at blive for stor til at ride på sin part. I sådanne tilfælde vil der selvfølgelig blive forsøgt at finde en anden løsning hurtigst muligt (partsrokade), men der gives ingen garanti.
- HSR (bestyrelsens beslutning) forbeholder sig retten til at opsige kontrakten med øjeblikkelig virkning, såfremt HSR vurderer at ponyen/hesten eller udstyret behandles uforsvarligt, at der er
- manglende engagement i klubbens aktiviteter og arbejdsdage (frivillighed) eller i tilfælde af manglende betaling for parten og medlemskab.
- Der tages forbehold for ændringer i både pris, indhold og vilkår. Varsling heraf vil ske jf. opsigelsesvarslet, og ved ændringer vil der blive udarbejdet nye kontrakter.
Er du i tvivl, kan du altid kontakte vores undervisningskoordinator på undervisning@horsenssportsrideklub.dk